Menerusi kenyataan yang dikeluarkan Menteri Hal Ehwal Agama, sekiranya berlaku kematian akibat virus Covid-19 jenazah perlu diuruskan melalui prosedur tayammum.

Dalam kenyataan itu, dinyatakan jenazah mangsa Covid-19 hanya ditayammum atas balutan plastik berdasarkan muzakarah berkaitan hukum pengurusan mayat pesakit ebola, kata Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Datuk Dr Zulkifli juga berkata bahawa kaedah itu dibuat pada permukaan beg berdasarkan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia pada Februari 2015.

“Kelonggaran diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah,” tambahnya lagi.

Perkara ini juga dikongsikan semula oleh saudara Hasrul yang turut memaklumkan ringkasan cara memandikan jenazah pesakit Covid-19, mengikut tatacara pesakit Ebola (EVD) dengan lebih lanjut

Ini pula adalah cara pengurusan bagi mayat bukan Islam.

Bukan itu sahaja, saudara Hasrul juga turut menjawab beberapa pertanyaan serta persoalan daripada warganet ekoran cara pengurusan jenazah bagi mangsa Covid-19.

Antara pertanyaan menarik dari warganet adalah:

Jangan lupa LIKE Page syafiraj DI SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!